Divanyolu Sultan II. Mahmut Türbesi
Sultan II.Mahmut Türbesi; İstanbul Suriçi Divanyolu Yeniçeriler Caddesi üzerine 1840 yılında Ebniye-i Hümayun kalfalarından Ohannes Dadyan ve Bogos Dadyan tarafından inşa edilmiştir. Sultan II. Mahmut Türbesi çevresindeki büyük bir alanda bir Osmanlı anıtsal mezarlığı olmuştur. Bu türbe alanında Sultan II. Mahmut dışında Sultan Abdülaziz ve Sultan II. Abdülhamit yatmaktadır. Türbe alanı sebil, muvakkithane ve hazireden meydana gelmiş olup türbe bu alanın güney batı uçundadır. Türbe Divanyolu caddesine cephelidir. Sultan II. Mahmut’un (1808–1839) 1 Temmuz 1839’da ölümünden sonra yapılan görevlendirmelerle 1839’da yapılmış ve 11 Kasım 1840’ta açılmıştır.. Türbenin mali ve idari işlerinden de bina emini Bekir Abdülhalim Efendi sorumlu olmuştur. Türbedeki kitabeleri de Hattat Mehmet Haşim Efendi yazmıştır. Türbenin dış avlu kapısı üzerindeki kitabe de Yesarizade Mustafa İzzet Efendi’ye aittir. Sultan II. Mahmut Türbesi ve hazireye açılan kapıların üzerinde Şair Ziver’in söyleyip, Yesarizade Mustafa İzzet Efendi’nin yazdığı kitabelerden birinci kapı üzerindedir.
Divanyolu Caddesi üzerinde, cephede, ÇemberlitaÅŸ yönündeki köşede bulunan türbe sekizgen planlı olup, ön bölümü cadde üzerine taÅŸmış ve buraya birkaç basamak merdiven yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Türbenin Sultanahmet yönündeki köşesine de bir çeÅŸme yerleÅŸtirilmiÅŸ, böylece yuvarlak pencereli mezarlığın duvarlarında bir kenarda türbe, diÄŸer kenarda da çeÅŸme ve her ikisi arasındaki sebil ve giriÅŸ kapısı ile bir bütünlük saÄŸlanmıştır.  Mezarlık alanına giriÅŸ anıtsal bir kapı görünümündedir. Türbe, kapılar ve sebil araları birbirlerine eÅŸit uzunlukta dörder yuvarlak ÅŸebekeli pencerelidir. Sebilin her iki yanındaki pencereler arkadaki baÅŸka bir mekâna da baÄŸlı olduklarından madeni ÅŸebekelerin arkasına ayrıca ahÅŸap aksam yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Bunların arkasında Muvakkithane ile Hünkar Dairesi’ne yer verilmiÅŸtir. Türbeye giriÅŸ bu yapının içerisindendir.  Sekizgen planlı olan türbenin yan yüzeyleri kenarlarından biraz içeriye çekilmiÅŸ, plasterlerle hareketlendirilmiÅŸtir. Saçak altına kadar uzanan bu plasterler antik çağın korint üslubuna benzemektedir. Plasterler arasındaki yüzeylere yarım daire kemerli pencereler ve bunların üzerine içleri boÅŸ kartuÅŸlar yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Pencere kemerlerinin üzengi hizasında bir silme türbeyi çepeçevre kuÅŸatmakta, sonra da uzun cephenin pencereli duvarlarının üst bitimine baÄŸlanmaktadır. Bu silmelerin türbe plasterleri üzerlerine rastlayan bölümlerine de palmetli bir friz yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Ayrıca saçak altındaki yüzeylere çifter kılıçlı birer kalkan kabartmasına da yer verilmiÅŸtir. Bu kalkanların bitiminde meÅŸale ÅŸekilleri görülmektedir.

Bütünüyle mermer kaplı olan cephenin tasarım ve uygulama düzeni madeni parmaklıklarda ve sebilim alemlerinde de görülmektedir. Türbe 17 m. çapında bir kubbe ile örtülüdür. İçerisi kalem iÅŸleri ile bezenmiÅŸ, çiçek sepeti kabartmaları, armalarla süslenmiÅŸtir.  Türbe içerisinde on sekiz sanduka bulunmaktadır. Burada Sultan II. Mahmut, Sultan Abdülaziz ve Sultan II. Abdülhamit gömülü bulunmaktadır. Sultanların sandukaları madeni ve sedef ÅŸebekeler içerisine alınmıştır. Yalnızca Sultan II. Mahmut’un madeni sanduka ÅŸebekesi özenli biçimde yapılmıştır.

Türbe’ye girişteki uzun koridorun iki yanında bulunan odalardan sol taraftaki Nevfidan Türbesi olarak isimlendirilir. Ayna tonozla örtülü olan bu odanın tavanı alçı kabartmalarla bezenmiştir. Bu bezemelerde, saksı içerisinden çıkan çiçek demetleri ve etrafında çelenklerden gelişen süslemeler dikkat çekicidir. Burada asıl türbe içerisinde gömülü bulunan üç Osmanlı padişahının eşleri ve çocuklarına ait sandukalar bulunmaktadır. Girişin sağındaki oda ise kendi içinde ikiye bölünmüş olup, burasının türbe ziyaretine gelen sultanların dinlenme yeri olduğu sanılmaktadır. Türbenin içerisinde beyaz renk egemen olup, yalnızca bezeme olarak kubbe içerisinde alçı kasetli dekorasyon dikkati çekmektedir. Diğer Osmanlı türbelerinde görülen ayet kuşağına burada da yer verilmiştir. Siyah zemin üzerine altın yaldızlı Hud Suresinden ayetler yazılmıştır. Bunun yanı sıra kapı üzerindeki kitabede Rahman Suresi’nden ayetler, kubbe kasnağı çevresinde Lafz-ı Celal, İsm-i Nebi, Cihar-ı Yar-ı Güzin, Hasan ve Hüseyin isimleri madalyonlar içinde yazılmıştır.

Türbenin içerisi rahleler, Kuran-ı Kerim, Şifa-i Şerifler, Ecza-i Şerifler, çeşitli levhalar, beratlar, Sultan II. Mahmut’un tuğralı Kabe örtüsü, ipek seccadeler, halılar, İran şalları, şamdanlar, avizeler ile bezenmiştir. Bunlardan kubbeye asılı kristal avize İngiltere Kraliçesi Viktorya tarafından gönderilmiştir. Kapının iki yanındaki altın yaldızlı duvar saatleri de Fransa İmparatoru III. Napolyon’un hediyesidir. Türbe, Türbeler Müdürlüğü’nün yönetiminde olup, içerisindeki eşyaların büyük bir kısmı envanterlenerek Türbeler Müdürlüğü deposuna kaldırılmıştır.

Sultan II. Mahmut Türbesi’nin yanındaki avlu 1861 yılından sonra hazireye dönüştürülmüş ve büyük çoğunluğunu 1840–1920 tarihleri arasında görev yapmış önemli devlet adamları ve yazarların, şairlerin mezarları oluşturmaktadır. Burada 150’ye yakın son dönem Osmanlı taş işçiliğini yansıtan, hat ve tarih yönünden önemli mermer lahit ve mezar taşı bulunmaktadır. Burası açık hava mezar müzesi görünümündedir. Burada gömülü olanların şunlardır. Fethi Ahmet Paşa, Müşir Ahmet Eyüp Paşa, Süreyya Paşa, Damat Hasan Hüsnü Paşa, Sadullah Paşa, Mehmet Tevfik Paşa, Sait Halim Paşa, Şevknihal Kadın, Revnak Kadın, Ferahnuma Kadın, Talha Ağa, Ahmet Raşit Zeynel Efendi; Hasan Fehmi Bey, Ahmet Samim; Muallim Naci, Ziya Gökalp gelmektedir. Türbe kompleksinin önünde bulunan Sebil caddeye taşmış olup, avlunun iki ana giriş kapısının ortasında bulunmaktadır. Beyaz mermer kaplı sebil dört sütun üzerine oturan kubbe ile örtülmüştür. Kubbenin içerisi dilimlere bölünmüş ve her bir dilimin içerisine çiçek demetlerinden oluşan alçı kompozisyonlar işlenmiştir. Sebilin iki yanındaki odalara avludan girilmektedir. Sebile geçişi sağlayan avlunun sağında kalan bölüm Muvakkithane olup, burada Ahmet Eflaki Mevlevi Dedesi ilk muvakkit olarak görev yapmıştır.

Sultan Türbeleri

Turan Akýncý Kitaplarý