Fatih Sahn-ı Seman Medreseleri
Fatih Sahn-ı Seman Medreseleri veya Sahn Medreseleri veya Sekiz Medreseler; İstanbul Suriçi Fatih Ali Kuşçu Mahallesi Fevzi Paşa Caddesi, Tophane Sokağı, Hattat Nafiz caddesi, Tetimmeler Sokağı ve İslambol Sokaklarının çevrelediği yapı adasında inşa edilmiş Fatih Külliyesinin yapılarından biridir. Külliye, cami, medreseler, türbeler, hazire, türbeden meydana gelir. Bir medresedeki talebe hücrelerinin bir meydan etrafında toplanmasından dolayı Sahn ismi kullanılmıştır. Bu külliye 1463- 1470 yılları arasında inşa edilmiştir. Bu alan Bizans döneminde de kutsal bir alandı. Burada Havariun Kilisesi bulunmakta idi. Külliyenin Mimarı Azatlı Sinan ismiyle veya Atik Sinan ismiyle tanınan Mimarbaşı Sinanüddin Yusuf Ağa’dır. Kendisi 1474 tarihinde vefat etmiş olup, Fatihteki Kumrulu Mescitte medfundur.
Sahn-ı Seman Medreseleri Külliyenin iki farklı alanında yer almaktadır. Medreseler Bahr-ı Siyah denilen Karadeniz Medreseleri ve Bahr-ı Sefid denilen Akdeniz Medreseleri olarak iki ana gruptur. Bu bölümlerin yanına yapılmış olan ve bugün ortadan kalkmış olan tetimmeler bulunmakta idi. Tetimmeler bir çeÅŸit hazırlık okullarıdır. Bunlardan baÅŸka külliye içinde eÄŸitim fonksiyonu olan sıbyan mektebi ve tıp fakültesi bulunmaktadır. O dönemde tıp fakültesi tamamen Darüşşifa içinde bulunmakta idi. Medreselerin batısına tamamlayıcı unsur olarak bir de kütüphane inÅŸa edilmiÅŸtir. Fatih Medreselerinin güneyde kalan kısmı olan Akdeniz Medreseleri dört ayrı bölümden oluÅŸur. GiriÅŸleri Fatih Camisinin avlusuna açılmaktadır. Günümüzde Fevzi PaÅŸa olarak kullanılan kısım, evvelce tetimme medreselerinin arka kısmını oluÅŸturmaktır. Medreselerin kıble tarafında olana BaÅŸ kurÅŸunlu olarak adlandırılır. Ortadaki iki bloÄŸun dershane mescitleri birbirine bitiÅŸik olduÄŸundan, bu yapılara çifte kurÅŸunlu ismi verilmiÅŸtir. Medresenin en batıda olana ise Ayak KurÅŸunlu ismi verilmiÅŸtir.  Bu medreseler dörtgen bir avlu etrafına inÅŸa edilmiÅŸ 19 hücreden meydana gelmektedir. Hücreler avlunun üç yönüne inÅŸa edilmiÅŸ olup, dershane-mescit yapısı güneye bakmaktadır. Bu yapılar ÅŸu anda restore edilmektedir.

Fatih Medreselerinin kuzeyde kalan kısmı olan Karadeniz Medreseleri dört ayrı bölümden oluÅŸur. GiriÅŸleri Fatih Camisinin avlusuna açılmaktadır. Medreselerin kıble tarafında olana BaÅŸ kurÅŸunlu olarak adlandırılır. Ortadaki iki bloÄŸun dershane mescitleri birbirine bitiÅŸik olduÄŸundan, bu yapılara çifte kurÅŸunlu ismi verilmiÅŸtir. Medresenin en batıda olana ise Ayak KurÅŸunlu ismi verilmiÅŸtir.  Bu medreseler dörtgen bir avlu etrafına inÅŸa edilmiÅŸ 19 hücreden meydana gelmektedir. Hücreler avlunun üç yönüne inÅŸa edilmiÅŸ olup, dershane-mescit yapısı güneye bakmaktadır. Dikdörtgen planlı olan medreselerde 20 hücre avlunun üç yanına dizilmiÅŸtir. Hücreler kubbeli, ocaklı ve niÅŸlidir. Dördüncü cephede bulunan dershane ve mescit yapısı kubbeli olur kare bir formdadır. Bu medreselerin üç bölümü faal olarak Yüksek EÄŸitim Yurdu olarak faaliyet göstermektedir. Bu yapılar ÅŸu anda restore edilmektedir.

Bu medreseler Fatih’in İstanbul’u fethinden sonra İmparatorluğun ileri gidebilmesi için gerekli insan eğitim ve öğretimi burada yaratılmıştır. Sahn-ı Seman ve Süleymaniye medreseleri Osmanlı İmparatorluğunun sonuna kadar en üst düzey eğitim verilen kurumlar olmuşlardır.

Bu kurumlarda 1792 tarihinde sahn medreselerinde 256 tetimme medreselerinde 191 olmak üzere 447 talebenin okuduğu saptanmıştır. 1869 tarihli teftişte ise medreselerde 36 dersiam, 684 talebe bulunmaktadır. Medreseler 1509 ve 1766 depremlerinde çok büyük bir zarar görmüştür.

Medreseler

Turan Akýncý Kitaplarý