Alman Konsolosluğu; İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında Taksim Ayazpaşa’da Gümüşsuyu Caddesine cepheli olarak 1877 tarihinde inşa edilmiştir. Günümüzde İstanbul Alman Başkonsolosluğu olarak kullanılan bina, Alman İmparatorluğu’nun 1877 yılında inşa edilmiştir. Alman devletinin 1871 yılında kuruluşundan sonra, dünyadaki ilk Büyükelçilik binası olarak hizmete girmiştir. Yapılış konseptine uygun olarak hem kançılarya hem de temsilcilik şefinin ikametgahını bir çatı altında birleştirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin 1923’te kuruluşundan sonra başkentin Ankara’ya taşınması ve tüm yabancı Büyükelçiliklerin de bu nakle uymaları neticesinde, 1926 yılına kadar Alman İmparatorluğu’nun Büyükelçiliği olarak hizmet veren bina, bu tarihten sonra Başkonsolosluk olarak kullanılmaktadır.
Çeşitli tadilatlar ve modernleştirme çalışmaları yapılmıştır. Son kapsamlı yenileme 1983’ten 1989 yılına kadar sürmüştür. Makam binasının heybetli bütünlüğü, orijinal görüntüsüne büyük ölçüde sadık kalınarak korunmuştur. Bugün eksik olan tek şey, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra yerlerinden sökülen, çatı köşelerinde bulunan kanatları ve gagaları açık on adet dökme demirden kartallardır.
Bina, “Asya’ ya Bakışı” nakşeden yöneltisi ve altı katıyla eski Pera’daki Büyükelçilik binaları arasında eşsiz bir görüntüye sahiptir. Binanın tasarruf tedbiriyle bağlantılı olarak ortaya çıkan, bir başka özelliği de dış cephesinin kırmızı tuğlalarla ve sadece az yerde açık doğal taşla kaplanmış olmasıdır. İnşaat projesinin tasarımı ve binanın yapımında iki mimar görev almışlardır. inşaatın başlamasından kısa bir süre sonra vefat eden mimar H. Goebbels ve inşaatı bitiren A. Kortüm. Binanın bahçe bölümündeki muhteşem sütunlu merdiven tırabzanı da Mimar Kortüm’ün eseridir.
Bina çok sayıda büro ve Başkonsolosun ikametgahının dışında, dört makam lojmanı ve Alman Arkeoloji Enstitüsü’ nün İstanbul Şubesi’ni de çatısı altında barındırmaktadır. Arazi üzerinde ayrıca geçmişte ahırların ve faytonların konuşlandırıldığı yerde bugün vize bölümü binası ve iki giriş kulübesi bulunmaktadır.