TEPEBASI BRISTOL OTELI

Bristol Oteli; İstanbul Beyoğlu Meşrutiyet Caddesine cepheli olarak 1893 yıllarında Achille Manoussos tarafından otel olarak inşa edilmiştir. 19. yüzyıl İstanbul’un içinde ayrı bir kent gibi gelişmiş Pera, Batılılaşmanın simge yerleşimlerinden biri olarak Osmanlı Devletinin hizmetinde batılı yaşamı ve farklılıkları yansıtan bir vitrin vazifesi görür. 19. yüzyıl dünyasının yegane başkenti kabul edilen Paris’e oldukça paralel bir seyirde biçimlenen Pera, hareketli sokakları, her gece dolu tiyatroları, brasserie türü yeme-içme mekanları, okuma salonları, sanatçı atölyeleri, Petits Champs gibi gezinti alanları, büyük otelleriyle hem mimari hem de kültürel, sanatsal ve sosyolojik açılardan farklı bir çizgiye sahipti. Yüzyıl sonlarına doğru kitle turizminin artışıyla, İstanbul’da konaklama ihtiyacı belirmiş, Pera’da, tarihi yarımadada, boğazda ve hatta adalarda peşi sıra oteller açılmaya başlamıştır.

1893 yılında Tepebaşı’nda, Rum mimar Achille Manoussos tarafından inşa edilen Bristol Oteli de, çağdaşları Büyük Londra, Pera Palas ve Tokatlıyan otelleri gibi 1940lı ve 50li yıllara kadar İstanbul’u ziyaret eden gezginlerin başlıca mekanlarından oldu. Ne yazık ki, Otel’in tarihiyle ilgili bilgiler son derece kısıtlıdır.

Beyoğlu’nun cazibesini kaybetmeye başlamasıyla, bölgedeki birçok otel işlevini kaybetmiş, gözden düşmüş, kapatılmış veya devredilmiştir. 1980’lerde Eskişehir Bankası Genel Müdürlüğü yapan Bristol Oteli, binanın Pera Müzesi’ne dönüştürülmeye karar verilmesinin ardından mimar Sinan Genim tarafından yenilendi. Neo-klasik üsluplu cephesi olduğu gibi korunmuş, zaman içinde çoktan değişmiş iç mekanları müzecilik anlayışına göre yeniden tasarlanmıştır. 8 Haziran 2005’te açılan Pera Müzesi, bodrum katında Oditoryum bulunmaktadır. Pera Film ve Pera Eğitim, giriş katında Pera Café ve Perakende Artshop, bir ve ikinci katlarda kalıcı sergilerle sanatseverlerle buluşan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu, Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu, Oryantalist Resim Koleksiyonu ve üç, dört, beşinci katlarda dönemli sergilerin yer aldığı galerilerden oluşuyor.